Helsinki

Helsinki is een grote stad en tegelijkertijd ook weer niet. Doordat de stad heel open is gebouwd, met ruime water- en groenpartijen tussen de gebouwen, lijkt Helsinki behoorlijk groot, hoewel de stad nog geen half miljoen inwoners telt. Aan de andere kant lijkt de stad juist niet groot, omdat er geen wolkenkrabbers te vinden zijn. Dat is in de eerste plaats de verdienste van de vele beroemde Finse architecten, die een heel eigen, heldere stijl hebben ontwikkeld, die – hoewel af en toe bijna monumentaal – altijd in overeenstemming is met de natuur en haar proporties. Ook de onbekommerde vrolijkheid van de inwoners weerspiegelt zich in de gebouwen van Helsinki.

Vanuit het centrum kunt u ongehinderd over de uitgestrektheid van de zee uitkijken, waar u waarschijnlijk uw eigen cruiseschip kunt zien.

Bezienswaardigheden in Helsinki

  • Korkeasaari (dierentuineiland). Meer dan 1000 dieren in de meest noordelijk gelegen dierentuin van Europa.
  • Finlandia hal. Deze concert- en congreshal is ontworpen door de beroemde Alvar Aalto en werd tussen 1971 en 1975 opgetrokken uit wit marmer. Hier is de belangrijke slotakte van de Conferentie over Veiligheid en Samenwerking in Europa ondertekend. In 1992 is de hal geheel gerenoveerd.
  • Kallio kerk. Het beste voorbeeld van Finse Jugendstil staat aan de noordkant van de Unioninkatu (Lars Sonck, 1912).
  • Kauppatori (marktplein). Wanneer u met het schip in Helsinki aankomt, ziet u het marktplein dat recht voor u ligt. Het plein is zo dicht bij de haven dat de producten, vooral vis en groente, hier zelfs rechtstreeks vanaf het schip verkocht worden.
  • Op de Kauppatori bevinden zich ook een paar koffietentjes waar u even kunt gaan zitten voor een korte pauze. De overdekte markt Kauppahalli dateert nog uit de tsarentijd.
  • Olympisch Stadion. Het stadion werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1940, die echter vanwege de oorlog pas in 1952 in Helsinki werden gehouden.
  • Temppeliaukio (rotskerk). Één van de grootste bezienswaardigheden van Helsinki ligt iets buiten het centrum, tussen de straten Temppeli- en Lutherinkatu, in het stadsdeel Voor-Töölö (Etu-Töölö). In een rotsheuvel werd van bovenaf door middel van explosieven een ruimte gecreëerd die met een koepel van glas en koper werd afgedekt.
  • Senaatsplein. De classicistische gebouwen op het Senaatsplein werden tussen 1820 en 1850 gebouwd naar ontwerpen van de Berlijnse architect Carl Ludwig Engel. Precies in het noorden staat de Domkerk (Tuomiokirkko).
  • Station. Tijdloos, mooi voorbeeld van Finse Jugendstil. Het belangrijkste werk van Eliel Saarinen, die ook professor was aan de kunstnijverheidsschool van Düsseldorf.
  • Suomenlinna Vestingeiland. Een zeer goed bewaard gebleven vestingcomplex uit de 18de eeuw, dat Finland moest beschermen voor aanvallen vanaf zee, maar dat in 1808 tijdens de oorlog met de Russen zonder verzet werd opgegeven. Tegenwoordig is het een historisch-militair museum met een restaurant en zwemgelegenheid.
  • Uspenski Kathedraal. Als u ten oosten van de markt over de brug gaat, treft u de Uspenski Kathedraal aan met zijn vergulde koepels. Door de ‘vreemde’ bouwstijl steekt deze in 1868 voltooide kerk erg af tegen de omgeving.

finland-helsinki-straat   finland-helsinki-sneeuw-plein   finland-helsinki-gebouw-architectuur

Beste tijd voor een cruise naar Helsinki

De beste reistijd voor Finland is maart en augustus. Ga je voor de sneeuw naar het noordelijke Lapland, plan je trip dan rond eind februari en maart. De dagen zijn dan weer langer en de zon laat zich weer af en toe zien, maar er ligt nog wel een lekker pak sneeuw.

Algemene informatie over Helsinki

Valuta
De valuta in Finland is de Euro.

Haveninformatie
De cruisehaven van Helsinki, als onderdeel van de zeehaven, is eigendom van en wordt geëxploiteerd door de havenautoriteit “Port of Helsinki Ltd” (staatsbedrijf). Er zijn 4 dokken die cruiseschepen bedienen – West Harbor, Hernesaari, Katajanokka Quay en South Harbor.

Helsinki-portmap   Helsinki-port

Tip(s) van Captain Cruise
Captain Cruise geeft u graag een speciale tip voor de stad Helsinki. Een ongebruikelijke, maar aanbevelenswaardige manier om de stad te leren kennen is een rondrit door de stad met de tram, lijn 2 en 3. Hiervoor hoeft u alleen een gewoon tramkaartje te kopen. Op het centraal station van Helsinki is bij de informatiebalie een folder verkrijgbaar in het Engels en Duits, waarin alle opmerkelijke zaken langs de route precies beschreven staan. De route van lijn 2 en 3 (voorheen lijn 3T en 3B) loopt langs vrijwel alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad.



Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.