St. Jean de Luz
Net onder Biarritz en op ca. 13 kilometer van de Spaanse grens vindt u St. Jean de Luz; een historische, schilderachtige badplaats met gezellige straatjes, winkels en een zeer sfeervolle haven.
Saint-Jean-de-Luz ligt tussen zee en bergen en strekt zich uit rond zijn prachtige en goed beschutte baai. Zo is het niet altijd geweest. Pas in de XIXe eeuw, toen Napoleon III dijken liet aanleggen om de baai af te sluiten, werd de stad beschermd tegen de woede van de oceaan. Want ten tijde van de springvloeden – bij de zomer- en winterzonnewenden – kan de zee plotseling opzwellen en woest tekeer gaan. In de XVIIe en vervolgens de XVIIIe eeuw verzwolg een stortvloed een deel van de stad, dat nu op de bodem van de oceaan rust.
Deze als door een wonder bewaard gebleven stad heeft niets weg van een museum. De plaats heeft haar ziel en levenslust weten te behouden. In de haven liggen de trawlers nog altijd voor anker voor het huis van de Infante, om van daaruit het ruime sop te kiezen. Aan de kaden, op twee passen van het standbeeld van de Zonnekoning, herstellen de vissers hun netten. ’s Morgens vroeg gaan de vrouwen naar de visafslag om de pas gevangen vis te verkopen.
En of het nu december is of juli, de winkels zijn altijd open. We vinden er espadrilles (die de Basken “sandalen” noemen) en jasjes van Pyreneeën-wol, die de mannen aandoen als ze naar de markt of grote feesten gaan. Laten we de eeuwige alpino maar voor wat hij is en laten we liever kijken naar de etalages vol chocola en noga, om het niet te hebben over de goddelijke macarons (amandelkoekjes), de specialiteit van deze plaats, waar naar men zegt de Zonnekoning zelf voor zou zijn gezwicht.
Het dorp (stadje) biedt voor iedereen iets leuks, diverse stranden voor families of surfers, museum, overdekt zwembad, disco, nachtclub, casino concerten, bioscoop, solarium, kuurfaciliteiten, massage, thalassotherapie
Wie in Saint-Jean-de-Luz verblijft, wandelt graag langs de baai. Vanaf de Pointe Sainte Barbe met zijn woeste natuur hebben we een uitzonderlijk mooi uitzicht over de hele Baskische kust. In de stad staan de huizen vlak aan het strand en langs het kleine beschutte haventje, dat midden in de stad ligt, aan de Nivelle, de rivier die Saint-Jean-de-Luz scheidt van zijn tweelingstad Ciboure.
Saint-Jean-de-Luz heeft zijn traditie van vissershaven behouden. In de Middeleeuwen waren de inwoners walvisjagers, maar moesten weldra een stuk verder de zee op om hun middel van bestaan te vinden. Ter hoogte van het eiland Bacalao (tegenwoordig Terre Neuve) kwamen ze scholen kabeljauws tegen. Een ongekende kans waardoor velen zich konden verrijken. Tegenwoordig leeft de stad van de tonijn- en sardinevisserij. Trouwens, vis is koning in de plaatselijke gastronomie: chipirons (inktvisgerecht), piquillos (paprika gevuld met kabeljauw), schaal- en schelpdieren, allerlei soorten vis, en niet te vergeten de ttoro, de beroemde visragout waarvan elke huisvrouw het geheim bewaart (ieder jaar is het smullen in het eerste weekend van september, op het feest van de ttoro).
Bezienswaardigheden in St. Jean de Luz
- Lohobiague is een prachtig herenhuis
- Kerk Saint Jean Baptiste, die doorgaat voor de mooiste kerk van heel Baskenland
- Grévinmuseum, museum met wassenbeelden
Beste tijd voor een cruise naar St. Jean de Luz
De beste tijd om naar St. Jean de Luz, Frankrijk, te gaan is juni t/m september. In deze maanden is de temperatuur het meest aangenaam.
Algemene informatie over St. Jean de Luz
Valuta
De valuta in St Jean de Luz, Frankrijk, is de Euro.
Haveninformatie
St Jean de Luz is een vissershaven.
Tip(s) van Captain Cruise
De badplaats heeft een levendige jachthaven en zijn er volop sportieve activiteiten mogelijk; duiken, zeilen, surfen, zeilschool, waterski, kanovaren, tennis, squash, golfterrein 18 holes op 3 kilometer, nog 4 andere golfterreinen in een omtrek van 4 tot 18 kilometer, paardrijden, fitnessparcours, vissen, wandelpaden, bergwandelingen, verhuur van fietsen en mountainbikes. Hier zult u zich niet vervelen.